Jeszcze do niedawna dieta kobiety w ciąży była bardzo rygorystyczna. Obecnie lekarze nie zalecają już diety eliminacyjnej u ciężarnych oraz karmiących piersią. Przyszła mama powinna jednak pamiętać, że jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka, dlatego warto zrezygnować z wielu produktów, które mogą być źródłem groźnych dla zdrowia bakterii.
Produkty zabronione w ciąży
Ciężarne mają różne zachcianki smakowe, które muszą zostać uwzględnione w ich diecie. Niestety nie wszystkie produkty żywnościowe dostępne w sklepach są bezpieczne dla kobiety w ciąży. Do produktów niebezpiecznych dla ciężarnych zalicza się:
- mięso,
- kawior,
- produkty z mleka niepasteryzowanego,
- niektóre gatunki ryb,
- wątróbkę,
- jaja.
Warto z diety ciężarnej wyeliminować te produkty, które mogą spowodować zakażenie groźnymi dla zdrowia bakteriami. Tego typu zakażenie najczęściej objawia się wymiotami, które mogą doprowadzić do odwodnienia.
Kobiety w ciąży nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych potraw, aby uniknąć zakażenia. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób przygotować mięso – musi być ono wysmażone, ugotowane lub upieczone. Dzięki temu kobieta w ciąży może uniknąć m.in. toksoplazmozy, której objawami są:
- gorączka,
- objawy grypopodobne,
- obrzęki węzłów chłonnych,
- zapalenie mózgu i opon mózgowych,
- bóle mięśni i stawów.
Surowe lub półsurowe (niedogotowane, niedopieczone, niedosmażone) mięso może być źródłem zakażenia groźnymi bakteriami:
- Listerii mococytogenes – wywołującej Listeriozę,
- Toksoplazmozy gondii – wywołującej Toksoplazmozę,
- Salmonelli – wywołującej Salmonellozę,
- Campylobacter jejuni – wywołującej Kampylobakteriozę.
Bakteria wywołująca Listerizoę, znajduje się w:
- mięsie,
- rybach wędzonych,
- surowej, suszonej szynce np. Parmeńskiej,
- wędlinach i parówkach, które nie były produkowane w wysokiej temperaturze.
W surowych jajach i skorupach może znajdować się bakteria wywołująca Salmonellozę. Dlatego ciężarna powinna wykluczyć z diety wszystkie dania, w których są surowe jaja m.in.:
- majonez,
- kogel-mogel,
- desery z surowymi jajami,
- ciasta, których składnikiem masy są surowe żółtka.
Inne produkty zakazane dla ciężarnych
Wiele produktów może mieć negatywny wpływ na rozwijający się płód. Dlatego warto, aby kobieta w ciąży oprócz surowego i pół surowego mięsa oraz jaj, nie spożywała również innych zabronionych produktów.
Produkty z niepasteryzowanego mleka
Bakterie groźne dla kobiet w ciąży znajdują się w produktach z niepasteryzowanego mleka. Mogą się one przyczynić do zatrucia:
- Listeriozą,
- Sallmonellozą,
- Kampylobaketriozą.
Wszystkie produkty mleczne, które spożywa ciężarna, muszą być wyprodukowane wyłącznie z mleka pasteryzowanego (obróbka cieplna niszczy powyższe bakterie). Kobieta w ciąży nie powinna spożywać:
- serów pleśniowych typu brie, camembert,
- sera z niebieską pleśnią np. gorgonzola,
- sera feta,
- pić niepasteryzowanego mleka.
Ryby świeże i wędzone
Ryby są ważnym elementem diety ciężarnej kobiety, ponieważ zawierają dużo kwasów Omega-3 i minerałów. Niestety nie wszystkie ryby są wskazane dla kobiet w ciąży. W tym czasie kobieta nie powinna spożywać:
- surowych ryb typu shushi, sumi,
- surowych owoców morza,
- ryb wędzonych,
- Marlina,
- Miecznika,
- Rekina,
- Tuńczyka,
- Ryby maślanej,
- Węgorza,
- Płocia,
- Okonia.
Wątróbka tylko w małych ilościach
W tym czasie wskazane jest spożywanie wątróbki, ale tylko w małych ilościach. Wszystko przez dużą zawartość witaminy A, która znajduje się w wątróbce. Spożycie zbyt dużej ilości tej witaminy może prowadzić do powstania wad rozwojowych u dziecka np.:
- wodogłowia,
- małogłowia,
- zaburzenia wzrostu,
- wad rozwojowych twarzy i serca.
Witamina A spożywana w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na skórę, oczy, system odpornościowy. Witamina ta znajduje się m.in. w nabiale, wątróbce, rybach, brokułach.
Zioła nie zawsze odpowiednie?
Zazwyczaj zioła uznawane są za pomocne, jednak kobieta w ciąży powinna unikać tych ziół, które mogą być dla niej szczególnie niebezpieczne. Należą do nich na przykład:
- Kozieradka,
- Drapacz lekarski,
- Rutwica lekarska,
- Szparag dziki,
- Ostropest plamisty.
Wymienione wyżej zioła mogą zaszkodzić zdrowiu kobiety w ciąży, wywołując:
- nudności,
- biegunki,
- wymioty,
- bóle głowy,
- bezsenność,
- nerwowość.
Kobieta w ciąży troszcząc się o zdrowie swoje i dziecka, powinna zrezygnować w tym czasie z niektórych produktów.