Czy wegańskie zamienniki mięs i serów są zdrowe?

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Czy wegańskie zamienniki mięs i serów są zdrowe?

Dieta wegańska staje się coraz bardziej popularna. Wegańskimi potrawami interesują się nie tylko weganie, ale też ludzie jedzący mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Mogą one być po prostu świetnym urozmaiceniem diety. Do przyrządzenia tego typu posiłków często niezbędne są wegańskie zamienniki mięs i serów. Czy są one zdrowe? Dowiesz się tego, czytając poniższy artykuł. 

Jeszcze nie tak dawno zamienniki produktów odzwierzęcych pojawiały się na sklepowych półkach rzadko. Na co dzień prawie wszyscy sięgali po mięso lub ryby. Jakiś czas temu zaczęły się zmiany. Częściej zaczęto sięgać po strączki, warzywa korzeniowe, ziemniaki oraz kaszę. W tym okresie też popularność zyskały wegańskie zamienniki mięsa i serów. Dziś wegańskie produkty są codziennością, a półki sklepowe aż się od nich uginają. Ludzie przygotowują flaki z boczniaków, kotlety mielone ze strączków czy schabowe z selera. Mamy bardzo duży wybór wegańskiego mięsa, serów, wegańskiego mleka (napoi roślinnych). Powstają także wegańskie słodycze, a nawet kosmetyki. Ale czy są to zdrowe produkty?

Wegańskie mięso oraz wędliny

Wegańskie zamienniki mięsa to wysoko cenione produkty głównie przez początkujących wegan. Im najbardziej brakuje smaku mięsa w posiłkach. Produkty te mają konsystencję, zapach i smak zbliżony do mięsa. Ponadto zazwyczaj wystarczy je tylko podgrzać, aby były gotowe do spożycia. Wegańskie „mięso” zazwyczaj w składzie ma soję, kaszę, warzywa lub grzyby. Często zawierają również gluten pszeniczny, który wpływa na dobrą konsystencję produktów. Bardzo popularnym wegańskim zamiennikiem mięsa jest tofu. Ono jest wykorzystywane przez wegan nie tylko jako mięso, ale też jajka. Popularnym posiłkiem jest na przykład tofucznica, która zastępuje jajecznicę. 

Przedstawione wyżej zamienniki mięsa są produktami wysoce przetworzonymi, więc nie powinny być wykorzystywane w diecie zbyt często. Najlepszą alternatywą która zawiera dużo białka oraz błonnika, a także innych ważnych składników odżywczych, są nasiona roślin strączkowych. Te mogą być spożywane często.

Wegańskie sery

Wśród wegańskich serów możemy wyróżnić trzy główne kategorie: 

  • sery typu camembert wyprodukowane z orzechów,
  • płatki drożdżowe nieaktywne, które zastępują parmezan,
  • produkty z oleju kokosowego, które zastępują cheddar czy goudę.

Sery na bazie orzechów są bardzo zdrowe, ponieważ orzechy zawierają cenne kwasy jednonienasycone, kwasy omega-3 i białko. Są one bardziej kaloryczne, ale również bardziej odżywcze. Nieaktywne płatki drożdżowe natomiast mają smak bardzo zbliżony do sera, więc często zastępują parmezan. Są one wzbogacone o cynk, chrom oraz żelazo. Niektóre zawierają też magnez i witaminy z grupy B. Produkty seropodobne na bazie oleju kokosowego natomiast są źródłem jedynie tłuszczu nasyconego. Nie są one więc bardzo odżywcze, ale doskonale zastępują ser. 

Zdj. główne: LikeMeat/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*