Jesienno-zimowa aura oraz szare, chłodne, nawet mroźne poranki powodują, że trudniej jest wstać z łóżka. Jeśli należysz do osób, które kochają ciepło, może to być dla Ciebie szczególnie ciężki moment dnia. Doskonałym sposobem, aby to zmienić, jest rozgrzewające śniadanie. W tym artykule podpowiadamy pomysły na smaczne i ciepłe dania.
Dlaczego rozgrzewające śniadanie jest ważne?
Rozgrzewające śniadanie to nie tylko alternatywa dla zwykłej, codziennej kanapki. Posiłek taki może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie całego Twojego organizmu – zarówno w sferze ciała, jak i ducha. Ciepła strawa pobudzi Cię do życia poprzez wzmocniony metabolizm i wzrost energii, zapewniając jednocześnie uczucie sytości. Dodatkowo produkty, które nie wychładzają organizmu, wzmacniają ochronę przed potencjalnymi infekcjami.
Co Cię rozgrzeje?
Najlepszym sposobem na zmianę każdego dania w rozgrzewający posiłek jest dodanie odpowiednich przypraw. Warto pamiętać, że są to nie tylko aromatyczne dodatki wzbogacające smak dań. Mają one szereg różnorodnych właściwości, w tym rozgrzewających. Sprawdź, jakie przyprawy możesz dodać do śniadania, aby rozgrzać się od wewnątrz.
Cynamon
Jest to przyprawa nadająca daniom korzennego akcentu. Wyróżnia się niepowtarzalnym zapachem, a do tego działa przeciwbakteryjnie i wpływa na poprawę pamięci.
Chili
Pikantny dodatek, szybko pobudzający nie tylko umysł, ale również metabolizm.
Imbir
Ostry, korzenno-cytrynowy wzmacniacz smaku, poprawiający krążenie i wspomagający system odpornościowy.
Kurkuma
Aromatyczna i kolorowa przyprawa o dodatkowym działaniu przeciwzapalnym.
3 sprawdzone przepisy, czyli dla każdego coś rozgrzewającego
Omlet z warzywami
Omlet na śniadanie to klasyk. Wariacji na jego temat jest bez liku, niemniej w wersji z warzywami to doskonały przykład na to, że można zaczynać dzień od zdrowych nawyków.
Do wykonania potrawy potrzebujesz:
- 3 jaja,
- 1/2 pomidora,
- 1/3 żółtej papryki,
- garść świeżego szpinaku (ok. 30 g),
- 1 łyżeczkę szczypiorku,
- 2 łyżki masła,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chili.
Przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Na rozgrzanej patelni delikatnie podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i szpinak, oprószone solą, pieprzem i szczyptą chili. Gdy warzywa nabierają miękkości, roztrzep w misce jajka, a następnie tak powstałą masą jajeczną zalej smażone warzywa. Gdy ciasto na omlet się zetnie, na jednej połowie ułóż plastry pomidora, posyp je szczypiorkiem oraz bazylią i przykryj drugą połową masy jajecznej. Złożony w ten sposób omlet jeszcze kilka minut pozostaw na patelni, po czym wyłóż na talerz i delektuj się smakiem.
Naleśniki z masłem orzechowym i bananem
Jeśli niekorzystna aura wpływa na Twój nastrój, zawsze możesz skusić się na naleśniki, które będą rajem dla podniebienia.
Niezbędne składniki to:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki wody gazowanej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 banany,
- kilka łyżek masła orzechowego.
Przygotowania zacznij od ubijania jajek, dodaj do nich mleko oraz wodę gazowaną. Następnie dosyp mąkę oraz dołóż łyżeczkę cynamonu i łyżkę oliwy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i ciasto w takiej formie wylewaj porcjami na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, gdy obie strony nabiorą złotego koloru. Gotowe naleśniki posmaruj masłem orzechowym, dodaj pokrojone banany, zawiń i rozpocznij dzień od chwili przyjemności.
Grzanki z szynką, cukinią i mozzarellą
Zapiekanki, tosty, grzanki to elementarz kulinarny, który nigdy się nie nudzi.
Głównymi składnikami są:
- 3 pajdy ulubionego pieczywa,
- 3 plastry wybranej szynki,
- 1 mała cukinia,
- 1 kulka sera mozzarella,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- kurkuma.
W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W czasie nagrzewania, podsmaż na patelni kilka plasterków oprószonej solą cukinii oraz pokrój mozzarellę w plastry. Każdą kanapkę posmaruj oliwą z oliwek, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 6 minut, po 3 z każdej strony. Po tym czasie, wyjmij blachę z piekarnika i na każdej grzance połóż po plasterku szynki, cukinii i mozzarelli. Całość posyp szczyptą kurkumy. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści, i zjedz niezwłocznie.
Zdj. główne: Brooke Lark/unsplash.com