Pomysły na smaczne i rozgrzewające śniadania

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Pomysły na smaczne i rozgrzewające śniadania

Jesienno-zimowa aura oraz szare, chłodne, nawet mroźne poranki powodują, że trudniej jest wstać z łóżka. Jeśli należysz do osób, które kochają ciepło, może to być dla Ciebie szczególnie ciężki moment dnia. Doskonałym sposobem, aby to zmienić, jest rozgrzewające śniadanie. W tym artykule podpowiadamy pomysły na smaczne i ciepłe dania.

Dlaczego rozgrzewające śniadanie jest ważne?

Rozgrzewające śniadanie to nie tylko alternatywa dla zwykłej, codziennej kanapki. Posiłek taki może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie całego Twojego organizmu – zarówno w sferze ciała, jak i ducha. Ciepła strawa pobudzi Cię do życia poprzez wzmocniony metabolizm i wzrost energii, zapewniając jednocześnie uczucie sytości. Dodatkowo produkty, które nie wychładzają organizmu, wzmacniają ochronę przed potencjalnymi infekcjami. 

Co Cię rozgrzeje?

Najlepszym sposobem na zmianę każdego dania w rozgrzewający posiłek jest dodanie odpowiednich przypraw. Warto pamiętać, że są to nie tylko aromatyczne dodatki wzbogacające smak dań. Mają one szereg różnorodnych właściwości, w tym rozgrzewających. Sprawdź, jakie przyprawy możesz dodać do śniadania, aby rozgrzać się od wewnątrz.

Cynamon

Jest to przyprawa nadająca daniom korzennego akcentu. Wyróżnia się niepowtarzalnym zapachem, a do tego działa przeciwbakteryjnie i wpływa na poprawę pamięci.

Chili

Pikantny dodatek, szybko pobudzający nie tylko umysł, ale również metabolizm.

Imbir

Ostry, korzenno-cytrynowy wzmacniacz smaku, poprawiający krążenie i wspomagający system odpornościowy.

Kurkuma

Aromatyczna i kolorowa przyprawa o dodatkowym działaniu przeciwzapalnym.

3 sprawdzone przepisy, czyli dla każdego coś rozgrzewającego

Omlet z warzywami

Omlet na śniadanie to klasyk. Wariacji na jego temat jest bez liku, niemniej w wersji z warzywami to doskonały przykład na to, że można zaczynać dzień od zdrowych nawyków.

Do wykonania potrawy potrzebujesz:

  • 3 jaja,
  • 1/2 pomidora,
  • 1/3 żółtej papryki,
  • garść świeżego szpinaku (ok. 30 g),
  • 1 łyżeczkę szczypiorku,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chili.

Przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Na rozgrzanej patelni delikatnie podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i szpinak, oprószone solą, pieprzem i szczyptą chili. Gdy warzywa nabierają miękkości, roztrzep w misce jajka, a następnie tak powstałą masą jajeczną zalej smażone warzywa. Gdy ciasto na omlet się zetnie, na jednej połowie ułóż plastry pomidora, posyp je szczypiorkiem oraz bazylią i przykryj drugą połową masy jajecznej. Złożony w ten sposób omlet jeszcze kilka minut pozostaw na patelni, po czym wyłóż na talerz i delektuj się smakiem.

Naleśniki z masłem orzechowym i bananem

Jeśli niekorzystna aura wpływa na Twój nastrój, zawsze możesz skusić się na naleśniki, które będą rajem dla podniebienia. 

Niezbędne składniki to:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 banany,
  • kilka łyżek masła orzechowego.

Przygotowania zacznij od ubijania jajek, dodaj do nich mleko oraz wodę gazowaną. Następnie dosyp mąkę oraz dołóż łyżeczkę cynamonu i łyżkę oliwy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i ciasto w takiej formie wylewaj porcjami na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, gdy obie strony nabiorą złotego koloru. Gotowe naleśniki posmaruj masłem orzechowym, dodaj pokrojone banany, zawiń i rozpocznij dzień od chwili przyjemności.

Grzanki z szynką, cukinią i mozzarellą

Zapiekanki, tosty, grzanki to elementarz kulinarny, który nigdy się nie nudzi.

Głównymi składnikami są:

  • 3 pajdy ulubionego pieczywa,
  • 3 plastry wybranej szynki,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól,
  • kurkuma.

W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W czasie nagrzewania, podsmaż na patelni kilka plasterków oprószonej solą cukinii oraz pokrój mozzarellę w plastry. Każdą kanapkę posmaruj oliwą z oliwek, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 6 minut, po 3 z każdej strony. Po tym czasie, wyjmij blachę z piekarnika i na każdej grzance połóż po plasterku szynki, cukinii i mozzarelli. Całość posyp szczyptą kurkumy. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści, i zjedz niezwłocznie.

Zdj. główne: Brooke Lark/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*