Granola dla dzieci – zdrowe i pożywne śniadanie

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Granola dla dzieci – zdrowe i pożywne śniadanie

Artykuł sponsorowany

Wielu rodziców poszukuje pomysłów na pożywne śniadanie dla dziecka, które jednocześnie będzie zdrowie i smacznego dla malucha. Płatki śniadaniowe z mlekiem, naleśniki i omlety na słodko, parówki czy jajecznica – to kilka najczęściej podawanych posiłków, które są szybkie w przygotowaniu, jednak nie zawsze odpowiednie i zdrowe dla dzieci. Warto znaleźć dla nich kuszącą alternatywę, którą jest granola. Jej regularne spożywanie wiąże się z wieloma zaletami i korzystnym wpływem na zdrowie dziecięcego organizmu. Przekonaj się o tym już dziś i sprawdź, na jak wiele sposobów można ją przygotować!

Granola – cenne źródło zbóż

Granola to zdecydowanie cenne źródło zbóż, które powinny znaleźć się w codziennej diecie dziecięcej. Stanowi pełnowartościowe pożywienie, dodaje energii i przyczynia się do prawidłowego rozwoju malucha. Granola to mieszanka zbóż, nasion, płatków zbożowych, suszonych owoców i miodu, które w połączeniu tworzą znakomity pomysł na śniadanie oparte na węglowodanach złożonych. To właśnie one dostarczają energii na cały dzień, gdyż uwalnia się ona w organizmie znacznie dłużej i wolniej niż w przypadku węglowodanów prostych, do których należą jogurty i serki smakowe, słodycze czy po prostu słodzone produkty. W większości są to puste i niezdrowe kalorie, które szybko podwyższają poziom glukozy, który już chwilę później nagle spada.

Jak wkomponować granolę do dziecięcego śniadania, aby było smacznie i zdrowo?

Dzieci mają różny gust co do smaków. Jedne wolą śniadania na słono, inne na słodko – warto jednak znaleźć złoty środek, który pozwoli przyrządzić smaczne i zdrowe śniadanie. Pamiętając przy tym, że to właśnie ten posiłek jest jednym z najważniejszych w ciągu dnia. Granola to idealny wybór, gdyż pokonuje senność, motywuje do działania i dodaje energii tuż po wstaniu  z łóżka. Jest łatwo przyswajalna przez dziecięcy organizm i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, dzięki czemu codzienne śniadanie może być bardzo urozmaicone. 

Granolę można zalać mlekiem lub jogurtem, przygotować z niej smaczne batony, które będą znakomitą alternatywą dla słodyczy z cukrem, a także dodać ją do owocowego smoothie w celu podania pysznego, witaminowego deseru na śniadanie maluchowi.

Jak przygotować domową granolę?

Granolę można przygotować samodzielnie, mieszając w tym celu płatki owsiane i jęczmienne, sezam, siemię lniane, mąkę kukurydzaną, otręby pszenne, pestki z dyni i słonecznika, rodzynki, suszoną żurawinę modele, oliwę z oliwek i miód. Ten ostatni składnik można zastąpić syropem klonowym. Ponadto poszczególne komponenty można mieszać ze sobą w dowolnych proporcjach, odrzucić te, których nie lubi Twój maluch lub skomponować granolę z jego ulubionych owoców suszonych i płatków. Po wymieszaniu wszystkich składników należy je wysypać na blaszkę piekarnika i wstawić do jego wnętrza nagrzanego do 180°C. W trakcie podgrzewania należy kontrolować proces, w efekcie którego granola powinna uzyskać złotawą barwę. W ten sposób przygotowane płatki można przechowywać przez miesiąc w szczelnych opakowaniach.

Oczywiście możesz także zamówić gotowe kompozycje, dzięki czemu znacznie zaoszczędzisz czas i będziesz mieć pewność, że wszystko zostało dobrze przyrządzone. Największy wybór zdrowych produktów dla dzieci i dodatków do śniadania znajdziesz między innymi na stronie internetowej https://onedaymore.pl/sklep/grupa/dla-dzieci/. Przejrzyj już dziś wszystkie propozycje żywieniowe i wybierz idealne z nich dla swojego dziecka, jednocześnie dając sobie szansę na możliwość skomponowania smacznego, zdrowego i pożywnego śniadania dla najmłodszych członków rodziny.

Fot.: Foodie Factor/pexels.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*