Właściwe żywienie dzieci ma ogromne znaczenie dla ich zdrowia i prawidłowego rozwoju. W okresie dziecięcym następuje intensywny wzrost. Dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta.
Zdrowe odżywianie, czyli jakie?
Zdrowe odżywianie to dostarczanie odpowiedniej ilości:
- kalorii,
- składników odżywczych i mineralnych,
- wody.
Wszystkie składniki odżywcze powinny być dostarczane do organizmu za pomocą prawidłowo zbilansowanej diety.
Prawidłowa dieta
Dieta dziecka powinna być oparta na prawidłowo zbilansowanych posiłkach z 5 grup produktów:
1. Chleb, ziemniaki i inne produkty zbożowe
Produkty z tej kategorii powinny stanowić 33% dziennej diety, czyli muszą być podstawą każdego posiłku lub przekąski. Do innych produktów zbożowych zalicza się:
- makarony,
- płatki śniadaniowe,
- kukurydza,
- proso,
- fasola,
- rośliny strączkowe.
Produkty z tej grupy dostarczają:
- energii, czyli węglowodanów,
- witaminy z grupy B,
- selenu,
- wapnia,
- żelaza,
- błonnika.
2. Owoce i warzywa
Produkty z tej grupy powinny stanowić 30% dziennej diety. Dostarczają one witamin A, C, E oraz minerałów i przeciwutleniaczy. Małym dzieciom wystarczy podawać 5 małych porcji warzyw i owoców codziennie.
3. Mleko i przetwory mleczne
Produkty z tej grupy powinny stanowić 15% dziennej diety, są świetnym źródłem:
- białka,
- wapnia,
- witaminy B (w przetworach mlecznych),
- witaminy A, D.
Dzieci powinny otrzymać przetwory mleczne oraz pełnotłuste mleko.
4. Mięso, ryby, jaja, nasiona i orzechy
Produkty z tej grupy powinny stanowić 12% wszystkich posiłków, są źródłem:
- białka,
- cynku,
- magnezu,
- witamin z grupy B,
- tłuszczu,
- kwasów omega-3
- witaminy D,
- błonnika,
- fosforu,
- potasu,
- żelaza,
- kwasu foliowego,
- witaminy E,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych.
5. Tłuszcze i cukry
Powinny stanowić tylko 8% dziennej diety. Tłuszcz jest niezbędny do lepszego przyswojenia witaminy A i E. W diecie powinny dominować jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które można znaleźć w:
- oliwie z oliwek,
- oleju rzepakowym,
- awokado,
- orzechach i nasionach.
Produkty o dużej zawartości tłuszczu nie powinny pojawiać się w diecie dziecka. Warto słodkie przekąski zastąpić świeżymi lub suszonymi owocami.
Czego w diecie dziecka nie może zabraknąć?
Dziecko powinno spożywać urozmaicone posiłki, zawierające dużo owoców i warzyw. W diecie dziecka niezbędne jest:
- białko – dla zdrowia mięśni i kości;
- witamina A – do prawidłowego rozwoju wzroku;
- witamina E – do prawidłowego funkcjonowania tkanki mięśniowej;
- witamina D – do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomaga w przyswajaniu wapnia przez organizm;
- witamina C – wzmacnia odporność organizmu, niezbędna do prawidłowego wzrostu;
- kwas foliowy – potrzebny do produkcji czerwonych krwinek;
- wapń – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, układu nerwowego, bierze udział w krzepnięciu krwi, budulec kości i zębów;
- magnez – reguluje przemianę materii w organizmie;
- fosfor – niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego i nerwowego;
- cynk – niezbędny do prawidłowego działania systemu odpornościowego, budowy mięśni, kości.
Niedobory składników odżywczych
Dziecku podczas intensywnego wzrostu należy dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, warto zadbać o prawidłową ilość zbilansowanych posiłków. Niedobór składników odżywczych może prowadzić m.in. do:
- niedorozwoju układu kostnego,
- niedokrwistości,
- wad rozwojowych.
Nadmiar tych składników może prowadzić do nadwagi i otyłości.
Zdjęcie główne: Ekaterina Shakharova, źródło: unsplash.com