Przepisy na torty wegańskie – pyszne wypieki dla każdego

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Przepisy na torty wegańskie – pyszne wypieki dla każdego

Torty to nieodłączny element większości uroczystości, czy to urodzin, wesel, czy innych okazji. Ale co zrobić, gdy chcemy zaspokoić swoje łaknienie na coś słodkiego, a jednocześnie pragniemy pozostać wierni swojemu stylowi życia wegańskiego? Cóż, mamy dla Ciebie dobrych wieści, ponieważ istnieją przepisy na pyszne torty wegańskie, które nie tylko zachwycą Twoje kubki smakowe, ale również pozwolą na utrzymanie zdrowego i zrównoważonego trybu życia.

Przygotowanie tortów wegańskich nie jest trudne, wymaga tylko trochę cierpliwości i zamiłowania do gotowania. W tym artykule przedstawimy kilka łatwych i przepysznych przepisów na wegańskie torty, które zachwycą każde podniebienie.

Tort marchewkowy z kremem kokosowym

Tort marchewkowy to klasyk wśród tortów, ale w wersji wegańskiej może być jeszcze smaczniejszy. Aby przygotować ten przepis, będziesz potrzebować:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki startych marchewek,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

W pierwszej kolejności należy wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Następnie dodajemy olej kokosowy i mleko migdałowe, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy starte marchewki i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy, mieszając mleko kokosowe, syrop klonowy i ekstrakt z wanilii. Gotowy tort polewamy kremem kokosowym i ozdabiamy startą marchewką i wiórkami kokosowymi.

Tort czekoladowy z awokado

Ten przepis na wegański tort czekoladowy z awokado to idealny wybór dla wszystkich miłośników czekolady. Aby go przygotować, potrzebne będą:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego,
  • 2/3 szklanki mleka migdałowego,
  • 1 awokado,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.


Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W innej misce łączymy olej kokosowy, mleko migdałowe i cukier trzcinowy. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Awokado obieramy i kroimy na małe kawałki, a następnie miksujemy w blenderze wraz ze syropem klonowym i ekstraktem z wanilii. Dodajemy to do ciasta i mieszamy, aż wszystkie składniki zostaną dokładnie połączone. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gotowy tort możemy udekorować startą czekoladą lub owocami.

Mamy nadzieję, że te proste i pyszne przepisy na wegańskie torty zainspirują Cię do przygotowania własnych wypieków i pozwolą cieszyć się słodkim smakiem, zachowując przy tym zdrowy i zrównoważony styl życia. Daj się skusić i wypróbuj te przepisy już dzisiaj!

Fot.: Alexandra Khudyntseva/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*