W okresie jesienno-zimowym mierzymy się ze wzmożoną zachorowalnością na różnego typu infekcje bakteryjne oraz wirusowe. Wzmocnienie odporności u całej rodziny jest bardzo ważne. Jakie czynniki mają wpływ na odporność?
Aktywność fizyczna i świeże powietrze
Ruch na świeżym powietrzu jest wskazany dla osób w każdym wieku. Lekarze zalecają minimum 3 h aktywność fizycznej w tygodniu. W przypadku dzieci zalecane jest minimum 30 min. dziennie aktywności na świeżym powietrzu.
Plac zabaw poprawia odporność
Warto zabierać dziecko na plac zabaw w każdą pogodę (oprócz skrajnych przypadków – silnego deszczu, gwałtownych burz oraz alarmów smogowych).
Nie przegrzewaj dziecka
Jeśli warunki atmosferyczne sprzyjają, to warto dziecko zabierać na spacer w każdą pogodę – najlepiej jest ubierać je wtedy na cebulkę. Należy uważać, aby nie doprowadzać do przegrzania i wychłodzenia.
Sen wzmacnia odporność
Odpowiednia ilość snu wzmacnia odporność. Gdy organizm jest wypoczęty, to mózg jest właściwie dotleniony i można się cieszyć dobrym samopoczuciem.
Zróżnicowana dieta
Zróżnicowana i zbilansowana dieta świetnie wzmacnia odporność dziecka. Nie można też zapomnieć o odpowiednim nawadnianiu organizmu.
Zioła pomocne we wzmacnianiu odporności
Zioła idealnie wspomagają układ odpornościowy w walce z bakteriami i wirusami, które wywołują różne infekcje. Profilaktycznie można stosować różne produkty, które wzmacniają odporność organizmu – pobudzając układ immunologiczny do pracy.
Żel aloesowy
W okresie jesienno-zimowym, warto podawać żel do picia, który usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego. Żel aloesowy posiada również działanie przeciwzapalne.
Jeżówka purpurowa
W ziołolecznictwie stosowany jest korzeń i ziele jeżówki. Pobudza ona układ immunologiczny do wydzielania większej ilości substancji przeciwwirusowych. Zwiększa również odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Warto ją stosować profilaktycznie w infekcjach u małych dzieci.
Jeżówkę można zakupić w postaci:
- ziół do zaparzenia,
- kropli,
- płynu.
Rośliny z dużą ilością wit. C oraz składnikami wspomagającymi odporność
Wit. C, jest najlepszym sprzymierzeńcem organizmu w walce z wirusami i bakteriami. Rośliny zawierające duże dawki wit. C wzmacniają odporność oraz uelastyczniają naczynia krwionośne.
Dzika róża
Owoce dzikiej róży wzmacniają organizm. Zawierają w swoim składzie:
- dużą ilość wit. C,
- wit. z grupy B,
- wit. A,
- wit. K,
- wit. E.
Podobne właściwości do dzikiej różny mają również róże:
- pomarszczona,
- jabłkowata,
- girlandowa.
Jarząb pospolity
W ziołolecznictwie stosuje się kwiat oraz owoce jarzębiny. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Spożycie zbyt dużej ilości może spowodować biegunkę.
Dziki czarny bez
Do leczenia stosowany jest kwiat i owoc czarnego bzu. Ma działanie obniżające gorączkę. Domowy sok z owoców czarnego bzu poprawia smak herbaty oraz wzmacnia odporność.
Malina i jeżyna
Działanie lecznicze mają liście oraz owoce malin i jeżyn. Stosowane są przeciwgorączkowo oraz przeciwbiegunkowo.
Acerola
W Polsce nazywana jest wiśnią z Barbados. Jest świetnym źródłem wit. C oraz wit. A.
Cebula
Sok z cebuli ma właściwości bakteriobójcze – wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami.
Czosnek
Stymuluje układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowym warto przygotować dla całej rodziny syrop z czosnku, miodu i cytryny.
Inne rośliny wzmacniające układ immunologiczny to:
- aronia,
- hibiskus,
- żurawina,
- rokotnik zwyczajny.
TOP 5 zasad wspierania oporności
- Nie podawaj nic na siłę.
- Rób przerwy podczas kuracji ziołami – dzięki temu organizm „nie przyzwyczai się” do danego produktu.
- Nie podawaj za dużych ilości – czasem mniej znaczy skutecznej.
- Dopasuj preparat do wieku dziecka.
- Jeśli masz wątpliwości, to porozmawiaj z pediatrą.
Wspierając odporność całej rodziny, nie należy zapomnieć o zdrowym rozsądku. Nie należy stosować zbyt wielu preparatów, bo można osiągnąć efekt odwrotny od zamierzonego.