Intensywny wzrost dziecka – czego nie może zabraknąć w jego diecie?

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Intensywny wzrost dziecka – czego nie może zabraknąć w jego diecie?

Właściwe żywienie dzieci ma ogromne znaczenie dla ich zdrowia i prawidłowego rozwoju. W okresie dziecięcym następuje intensywny wzrost. Dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie?

Zdrowe odżywianie to dostarczanie odpowiedniej ilości:

  • kalorii,
  • składników odżywczych i mineralnych,
  • wody.

Wszystkie składniki odżywcze powinny być dostarczane do organizmu za pomocą prawidłowo zbilansowanej diety.

Prawidłowa dieta

Dieta dziecka powinna być oparta na prawidłowo zbilansowanych posiłkach z 5 grup produktów:

1. Chleb, ziemniaki i inne produkty zbożowe

Produkty z tej kategorii powinny stanowić 33% dziennej diety, czyli muszą być podstawą każdego posiłku lub przekąski. Do innych produktów zbożowych zalicza się:

  • makarony,
  • płatki śniadaniowe,
  • kukurydza,
  • proso,
  • fasola,
  • rośliny strączkowe.

Produkty z tej grupy dostarczają:

  • energii, czyli węglowodanów,
  • witaminy z grupy B,
  • selenu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • błonnika.

2. Owoce i warzywa

Produkty z tej grupy powinny stanowić 30% dziennej diety. Dostarczają one witamin A, C, E oraz minerałów i przeciwutleniaczy. Małym dzieciom wystarczy podawać 5 małych porcji warzyw i owoców codziennie.

3. Mleko i przetwory mleczne

Produkty z tej grupy powinny stanowić 15% dziennej diety, są świetnym źródłem:

  • białka,
  • wapnia,
  • witaminy B (w przetworach mlecznych),
  • witaminy A, D.

Dzieci powinny otrzymać przetwory mleczne oraz pełnotłuste mleko.

4. Mięso, ryby, jaja, nasiona i orzechy

Produkty z tej grupy powinny stanowić 12% wszystkich posiłków, są źródłem:

  • białka,
  • cynku,
  • magnezu,
  • witamin z grupy B,
  • tłuszczu,
  • kwasów omega-3 
  • witaminy D,
  • błonnika,
  • fosforu,
  • potasu,
  • żelaza,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy E,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych.

5. Tłuszcze i cukry

Powinny stanowić tylko 8% dziennej diety. Tłuszcz jest niezbędny do lepszego przyswojenia witaminy A i E. W diecie powinny dominować jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które można znaleźć w:

  • oliwie z oliwek,
  • oleju rzepakowym,
  • awokado,
  • orzechach i nasionach.

Produkty o dużej zawartości tłuszczu nie powinny pojawiać się w diecie dziecka. Warto słodkie przekąski zastąpić świeżymi lub suszonymi owocami.

Czego w diecie dziecka nie może zabraknąć?

Dziecko powinno spożywać urozmaicone posiłki, zawierające dużo owoców i warzyw. W diecie dziecka niezbędne jest:

  • białko – dla zdrowia mięśni i kości;
  • witamina A – do prawidłowego rozwoju wzroku;
  • witamina E – do prawidłowego funkcjonowania tkanki mięśniowej;
  • witamina D – do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomaga w przyswajaniu wapnia przez organizm;
  • witamina C – wzmacnia odporność organizmu, niezbędna do prawidłowego wzrostu;
  • kwas foliowy – potrzebny do produkcji czerwonych krwinek;
  • wapń – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, układu nerwowego, bierze udział w krzepnięciu krwi, budulec kości i zębów;
  • magnez – reguluje przemianę materii w organizmie;
  • fosfor – niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego i nerwowego;
  • cynk – niezbędny do prawidłowego działania systemu odpornościowego, budowy mięśni, kości.  

Niedobory składników odżywczych

Dziecku podczas intensywnego wzrostu należy dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, warto zadbać o prawidłową ilość zbilansowanych posiłków. Niedobór składników odżywczych może prowadzić m.in. do:

  • niedorozwoju układu kostnego,
  • niedokrwistości,
  • wad rozwojowych.

Nadmiar tych składników może prowadzić do nadwagi i otyłości.

Zdjęcie główne: Ekaterina Shakharova, źródło: unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*