W okresie jesienno-zimowym mierzymy się ze wzmożoną zachorowalnością na różnego typu infekcje bakteryjne oraz wirusowe. Wzmocnienie odporności u całej rodziny jest bardzo ważne. Jakie czynniki mają wpływ na odporność?
Ruch na świeżym powietrzu jest wskazany dla osób w każdym wieku. Lekarze zalecają minimum 3 h aktywność fizycznej w tygodniu. W przypadku dzieci zalecane jest minimum 30 min. dziennie aktywności na świeżym powietrzu.
Warto zabierać dziecko na plac zabaw w każdą pogodę (oprócz skrajnych przypadków – silnego deszczu, gwałtownych burz oraz alarmów smogowych).
Jeśli warunki atmosferyczne sprzyjają, to warto dziecko zabierać na spacer w każdą pogodę – najlepiej jest ubierać je wtedy na cebulkę. Należy uważać, aby nie doprowadzać do przegrzania i wychłodzenia.
Odpowiednia ilość snu wzmacnia odporność. Gdy organizm jest wypoczęty, to mózg jest właściwie dotleniony i można się cieszyć dobrym samopoczuciem.
Zróżnicowana i zbilansowana dieta świetnie wzmacnia odporność dziecka. Nie można też zapomnieć o odpowiednim nawadnianiu organizmu.
Zioła idealnie wspomagają układ odpornościowy w walce z bakteriami i wirusami, które wywołują różne infekcje. Profilaktycznie można stosować różne produkty, które wzmacniają odporność organizmu – pobudzając układ immunologiczny do pracy.
W okresie jesienno-zimowym, warto podawać żel do picia, który usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego. Żel aloesowy posiada również działanie przeciwzapalne.
W ziołolecznictwie stosowany jest korzeń i ziele jeżówki. Pobudza ona układ immunologiczny do wydzielania większej ilości substancji przeciwwirusowych. Zwiększa również odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Warto ją stosować profilaktycznie w infekcjach u małych dzieci.
Jeżówkę można zakupić w postaci:
Wit. C, jest najlepszym sprzymierzeńcem organizmu w walce z wirusami i bakteriami. Rośliny zawierające duże dawki wit. C wzmacniają odporność oraz uelastyczniają naczynia krwionośne.
Owoce dzikiej róży wzmacniają organizm. Zawierają w swoim składzie:
Podobne właściwości do dzikiej różny mają również róże:
W ziołolecznictwie stosuje się kwiat oraz owoce jarzębiny. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Spożycie zbyt dużej ilości może spowodować biegunkę.
Do leczenia stosowany jest kwiat i owoc czarnego bzu. Ma działanie obniżające gorączkę. Domowy sok z owoców czarnego bzu poprawia smak herbaty oraz wzmacnia odporność.
Działanie lecznicze mają liście oraz owoce malin i jeżyn. Stosowane są przeciwgorączkowo oraz przeciwbiegunkowo.
W Polsce nazywana jest wiśnią z Barbados. Jest świetnym źródłem wit. C oraz wit. A.
Sok z cebuli ma właściwości bakteriobójcze – wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami.
Stymuluje układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowym warto przygotować dla całej rodziny syrop z czosnku, miodu i cytryny.
Wspierając odporność całej rodziny, nie należy zapomnieć o zdrowym rozsądku. Nie należy stosować zbyt wielu preparatów, bo można osiągnąć efekt odwrotny od zamierzonego.