Czy można jeść surowe mięso w ciąży?

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Czy można jeść surowe mięso w ciąży?

Jeszcze do niedawna dieta kobiety w ciąży była bardzo rygorystyczna. Obecnie lekarze nie zalecają już diety eliminacyjnej u ciężarnych oraz karmiących piersią. Przyszła mama powinna jednak pamiętać, że jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka, dlatego warto zrezygnować z wielu produktów, które mogą być źródłem groźnych dla zdrowia bakterii.

Produkty zabronione w ciąży

Ciężarne mają różne zachcianki smakowe, które muszą zostać uwzględnione w ich diecie. Niestety nie wszystkie produkty żywnościowe dostępne w sklepach są bezpieczne dla kobiety w ciąży. Do produktów niebezpiecznych dla ciężarnych zalicza się:

  • mięso,
  • kawior,
  • produkty z mleka niepasteryzowanego,
  • niektóre gatunki ryb,
  • wątróbkę,
  • jaja.

Warto z diety ciężarnej wyeliminować te produkty, które mogą spowodować zakażenie groźnymi dla zdrowia bakteriami. Tego typu zakażenie najczęściej objawia się wymiotami, które mogą doprowadzić do odwodnienia.

Kobiety w ciąży nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych potraw, aby uniknąć zakażenia. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób przygotować mięso – musi być ono wysmażone, ugotowane lub upieczone. Dzięki temu kobieta w ciąży może uniknąć m.in. toksoplazmozy, której objawami są:

  • gorączka,
  • objawy grypopodobne,
  • obrzęki węzłów chłonnych,
  • zapalenie mózgu i opon mózgowych,
  • bóle mięśni i stawów.

Surowe lub półsurowe (niedogotowane, niedopieczone, niedosmażone) mięso może być źródłem zakażenia groźnymi bakteriami:

  • Listerii mococytogenes – wywołującej Listeriozę,
  • Toksoplazmozy gondii – wywołującej Toksoplazmozę,
  • Salmonelli – wywołującej Salmonellozę, 
  • Campylobacter jejuni – wywołującej Kampylobakteriozę.

Bakteria wywołująca Listerizoę, znajduje się w:

  • mięsie,
  • rybach wędzonych,
  • surowej, suszonej szynce np. Parmeńskiej,
  • wędlinach i parówkach, które nie były produkowane w wysokiej temperaturze.

W surowych jajach i skorupach może znajdować się bakteria wywołująca Salmonellozę. Dlatego ciężarna powinna wykluczyć z diety wszystkie dania, w których są surowe jaja m.in.:

  • majonez,
  • kogel-mogel,
  • desery z surowymi jajami,
  • ciasta, których składnikiem masy są surowe żółtka.

Inne produkty zakazane dla ciężarnych

Wiele produktów może mieć negatywny wpływ na rozwijający się płód. Dlatego warto, aby kobieta w ciąży oprócz surowego i pół surowego mięsa oraz jaj, nie spożywała również innych zabronionych produktów.

Produkty z niepasteryzowanego mleka

Bakterie groźne dla kobiet w ciąży znajdują się w produktach z niepasteryzowanego mleka. Mogą się one przyczynić do zatrucia:

  • Listeriozą,
  • Sallmonellozą,
  • Kampylobaketriozą.

Wszystkie produkty mleczne, które spożywa ciężarna, muszą być wyprodukowane wyłącznie z mleka pasteryzowanego (obróbka cieplna niszczy powyższe bakterie). Kobieta w ciąży nie powinna spożywać:

  • serów pleśniowych typu brie, camembert,
  • sera z niebieską pleśnią np. gorgonzola,
  • sera feta,
  • pić niepasteryzowanego mleka.

Ryby świeże i wędzone

Ryby są ważnym elementem diety ciężarnej  kobiety, ponieważ zawierają dużo kwasów Omega-3  i minerałów. Niestety nie wszystkie ryby są wskazane dla kobiet w ciąży. W tym czasie kobieta nie powinna spożywać:

  • surowych ryb typu shushi, sumi,
  • surowych owoców morza,
  • ryb wędzonych,
  • Marlina,
  • Miecznika,
  • Rekina,
  • Tuńczyka,
  • Ryby maślanej,
  • Węgorza,
  • Płocia,
  • Okonia.

Wątróbka tylko w małych ilościach

W tym czasie wskazane jest spożywanie wątróbki, ale tylko w małych ilościach. Wszystko przez dużą zawartość witaminy A, która znajduje się w wątróbce. Spożycie zbyt dużej ilości tej witaminy może prowadzić do powstania wad rozwojowych u dziecka np.:

  • wodogłowia,
  • małogłowia,
  • zaburzenia wzrostu,
  • wad rozwojowych twarzy i serca.

Witamina A spożywana w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na skórę, oczy, system odpornościowy. Witamina ta znajduje się m.in. w nabiale, wątróbce, rybach, brokułach.

źródło: YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=DF7x6itXKko)

Zioła nie zawsze odpowiednie?

Zazwyczaj zioła uznawane są za pomocne, jednak kobieta w ciąży powinna unikać tych ziół, które mogą być dla niej szczególnie niebezpieczne. Należą do nich na przykład: 

  • Kozieradka,
  • Drapacz lekarski,
  • Rutwica lekarska,
  • Szparag dziki,
  • Ostropest plamisty.

Wymienione wyżej zioła mogą zaszkodzić zdrowiu kobiety w ciąży, wywołując:

  • nudności,
  • biegunki,
  • wymioty,
  • bóle głowy,
  • bezsenność,
  • nerwowość.

Kobieta w ciąży troszcząc się o zdrowie swoje i dziecka, powinna zrezygnować w tym czasie z niektórych produktów.

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*