Jeszcze do niedawna dieta kobiety w ciąży była bardzo rygorystyczna. Obecnie lekarze nie zalecają już diety eliminacyjnej u ciężarnych oraz karmiących piersią. Przyszła mama powinna jednak pamiętać, że jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka, dlatego warto zrezygnować z wielu produktów, które mogą być źródłem groźnych dla zdrowia bakterii.
Ciężarne mają różne zachcianki smakowe, które muszą zostać uwzględnione w ich diecie. Niestety nie wszystkie produkty żywnościowe dostępne w sklepach są bezpieczne dla kobiety w ciąży. Do produktów niebezpiecznych dla ciężarnych zalicza się:
Warto z diety ciężarnej wyeliminować te produkty, które mogą spowodować zakażenie groźnymi dla zdrowia bakteriami. Tego typu zakażenie najczęściej objawia się wymiotami, które mogą doprowadzić do odwodnienia.
Kobiety w ciąży nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych potraw, aby uniknąć zakażenia. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób przygotować mięso – musi być ono wysmażone, ugotowane lub upieczone. Dzięki temu kobieta w ciąży może uniknąć m.in. toksoplazmozy, której objawami są:
Surowe lub półsurowe (niedogotowane, niedopieczone, niedosmażone) mięso może być źródłem zakażenia groźnymi bakteriami:
Bakteria wywołująca Listerizoę, znajduje się w:
W surowych jajach i skorupach może znajdować się bakteria wywołująca Salmonellozę. Dlatego ciężarna powinna wykluczyć z diety wszystkie dania, w których są surowe jaja m.in.:
Wiele produktów może mieć negatywny wpływ na rozwijający się płód. Dlatego warto, aby kobieta w ciąży oprócz surowego i pół surowego mięsa oraz jaj, nie spożywała również innych zabronionych produktów.
Bakterie groźne dla kobiet w ciąży znajdują się w produktach z niepasteryzowanego mleka. Mogą się one przyczynić do zatrucia:
Wszystkie produkty mleczne, które spożywa ciężarna, muszą być wyprodukowane wyłącznie z mleka pasteryzowanego (obróbka cieplna niszczy powyższe bakterie). Kobieta w ciąży nie powinna spożywać:
Ryby są ważnym elementem diety ciężarnej kobiety, ponieważ zawierają dużo kwasów Omega-3 i minerałów. Niestety nie wszystkie ryby są wskazane dla kobiet w ciąży. W tym czasie kobieta nie powinna spożywać:
W tym czasie wskazane jest spożywanie wątróbki, ale tylko w małych ilościach. Wszystko przez dużą zawartość witaminy A, która znajduje się w wątróbce. Spożycie zbyt dużej ilości tej witaminy może prowadzić do powstania wad rozwojowych u dziecka np.:
Witamina A spożywana w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na skórę, oczy, system odpornościowy. Witamina ta znajduje się m.in. w nabiale, wątróbce, rybach, brokułach.
Zazwyczaj zioła uznawane są za pomocne, jednak kobieta w ciąży powinna unikać tych ziół, które mogą być dla niej szczególnie niebezpieczne. Należą do nich na przykład:
Wymienione wyżej zioła mogą zaszkodzić zdrowiu kobiety w ciąży, wywołując:
Kobieta w ciąży troszcząc się o zdrowie swoje i dziecka, powinna zrezygnować w tym czasie z niektórych produktów.